ODCINEK #017
25.08.2020 | czas trwania 1:00:47

Z pasji do sztuki kulinarnej.

ROZMAWIAJĄ:
MARIUSZ SIWAK I MARIUSZ RECZYŃSKI
Mariusz Siwak

O czym mówimy?

Czy ktoś z was wie, jaki dziś mamy dzień? Nie? To mały spoiler od nas. Dziś, czyli 25 sierpnia mamy Dzień Polskiej Żywności. Tak, tak kochani, dziś jest dzień „schabowego” 🙂

Dlatego, też zupełnie niezamierzonym przypadkiem, mamy dziś dla was rozmowę z jednym z najlepszych szefów kuchni w regionie zachodniopomorskim (a może i w Polsce?) – Mariuszem Siwakiem. W rozmowie z Mariuszem postaraliśmy się, aby poruszyć jak najwięcej tematów około kulinarnych, tak aby dowiedzieć się:

  • Jaka jest droga do bycia wymarzonym szefem kuchni.
  • Jakie są samki naszego regionu zachodniopomorskiego.
  • Czym zajmuje się grupa Szefowie Wybrzeża Zachodniego.
  • Odpowiedzieć na pytanie czy szczecińska gastronomia stawia na owoce morza.
  • Opowiedzieć o najsłynniejszym barze mlecznym Szczecina, barze „Turysta”.
  • Poradzić co może robić branża gastro w czasie trwającej pandemii.

Jak zawsze gorąco zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy. Będzie smacznie, aromatycznie i ciekawie.

Do usłyszenia w waszych słuchawkach 🙂

PRZYDATNE LINKI z odcinka

GOŚĆ ODCINKA

Mariusz Siwak

Mariusz Siwak

Gotowanie dla niego jest czymś więcej, jest sposobem na życie. W latach 1998-2002 był uczniem Zespołu Szkół Gospodarczych im. M. Reja w Szczecinie, a w okresie 2002-2005 studentem Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Turystycznej. Zdobycie doświadczenia zawodowego, zawdzięcza przejściu przez wszystkie szczeble pracy w kuchni. Był uczestnikiem wielu konkursów, między innymi Mistrzostw Polski w Kuchni Okrętowej (I miejsce), Regionalnego Konkursu “Zielona Czapka” (II miejsce) oraz pierwszej edycji prestiżowego konkursu L’Art de la Cuisine Martell. W 2008 roku był członkiem Kulinarnej Kadry Polski Seniorów na Kulinarnej Olimpiadzie IKA w Erfurcie, a w 2010 roku został powołany do kulinarnej reprezentacji Polski w Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. Dziś jest członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Zarządu Szczecińskiego Convivium Slow Food.

WARTO KLIKnąć

SŁUCHAJ NAS NA

ODCINEK DO PRZECZYTANIA

Ukryj transkrypt

Mariusz: Witam Was w kolejnym odcinku naszego podcastu „Wszystko, Co Nas Kręci”. Dzisiaj będzie troszkę inny odcinek z tego względu, że drugi redaktor, Michał, jest na wakacjach i przypadło mi w udziale przeprowadzenie rozmowy z naszym wspaniałym gościem solo, ale mam nadzieję, że jakoś udźwignę ten ciężar, który Michał mi przekazał. Tak jak widzicie wstęp poprowadzę dzisiaj ja. Dzisiaj mamy bardzo ciekawego gościa, bardzo wyjątkowego, z którym porozmawiamy na tematy, które, myślę, że będą Was interesowały. Opowiemy trochę o kuchni, o smakach regionu. Porozmawiamy o tym, jak radziła sobie branża gastronomiczna, hotelarska, w czasie tej pandemii, której nie da się wymazać i zapomnieć. Moim gościem jest jeden z lepszych szefów kuchni — Mariusz Siwak.

Historia naszej znajomości jest długa i zapewne ciekawa tylko dla nas, dlatego nie będziemy Cię nią zamęczać. Najważniejsze w niej jest to, że dwójka ludzi z totalnie innych branż postanowiła stworzyć wspólnie podcast (Mariusz zajmuje się realizacją projektów w branży budowlanej, a Michał eventami i strategiami).

0 0 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments